domingo, 4 de mayo de 2008

En Xec
El passat dijous dia 1 de maig, es celebrà as Castell una festa de gegants.
Hi van participar les colles de Maó, Alaior, Sant Lluís, na Queta de Maó, la colla d'Ulldecona (Tarragona) i per soposat es des Castell.
L'acte especial de la festa va ser la presentació del nou Gegantó de la colla des Castell "En Xec", rèplica del pintor Francesc Calvet. És un gegantó ideal per portar-lo fillets, ja que tan sols fa 1.80 metres d'alçada i 8 kilos de pes, per açò també s'estrenava una colla de més de 10 fillets d'edats compreses entre 8 i 14 anys. La festa va començar amb un discurs per part de la batlessa del poble Irene Coll. Després un component dels grallers des Castell, en Lluc Garriga Cendán de 14 anys, va llegir un escrit fet per ell, a on hi reflectia la seva amistat i estima cap en Francesc Calvet ( en Xec ), ja que va ser el seu professor de pintura des de que ell tenia 6 anys. A n'aquest escrit en Lluc va explicar, que ell sempre té present a en Xec, i per açò quan la colla va dir de fer un gegantó, ell tot d'una va proposar de fer en Xec. I així es va fer. En Lluc apuntà que estava molt content de "tornar-li a veure la cara i poder-lo tornar a tocar". Després va ser el poeta Pere Gomila l'encarregat d'explicar la trajectòria d'en Francesc Calvet des de que va venir a viure as Castell fins que ens va deixar. Va remarcar molt l'emprenta que ens va deixar, sobre tot en el món de la cultura, i també que hagués estat un goig per en Xec, el sebre que alguns dels seus antics alumnes el portassin damunt les espatlles per fer-lo ballar. Seguidament tots els grallers dels pobles assistents, van ser els encarregats de posar música a la festa, i així tots els gegants, en Pere i na Guida, en Perico i na Gràcia i en Miquelet es Salero de Maó; na Tecla de Sant LLuís, en Mimo de na Queta de Maó; en Lluc i na Pietat, en Montsià i na Faldura d'Ulldecona; en Jaume i na Roser, i en Xec des Castell, van ballar a la plaça acompanyats dels aplaudiments per part del nombrós públic que va seguir la festa.

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola, som en Lluc, es jove que està retractat a sa 3ª foto amb es ggantó. També som es jo
ve que va tenir sa idea de fer es gegantó den Xec. Sa veritat és que en Xec (tal i com el recor) i es gegantó s'assemblen molt. N'Hèctor (es fill de'n Xec), que surt a sa primera foto, també s'assembla molt a son pare (fins hi tot sembla que li han fet es gegantó a ell). Estic orgullós de poder fer ballar, a toc de's meu tambor, a en Xec.
Moi, ses teves fotos són una passada. No deixis mai aquesta afició que se t'adona tant bé. Gràcies per tot.
Lluc Garriga Cendán

Mónica dijo...

Hola! sa veritat és que va ser un dia per recordar, va ser emocionant "tornar a veure a n'en Xec entre noltrus". Va ser molt bona idea per part d'en Lluc de fer a n'en Xec, ha quedat benissim!
A més, sa gent va respondre molt be!
Fins una altre!

Moises dijo...

gracies Lluc per el teu comentari, estic content de que t'agradin ses meves fotos, tambe estic molt content per s'idea que vas tenir que es nou geganto des Castell fos En Xec, despres de tot lo que significava en Xec per tu, sa veritat es que es sembla molt a n'en Xec

Lluisa dijo...

Veig que a Menorca també teniu gegants, m'ha fet il.lusió veure els d'Ulldecona, ja que com a catalana, els he vist algun cop per aquí.
Enhorabona pel nou gegantó, esper-ho que el pogueu aprofitar molts anys.
Salutacions.

Moises dijo...

moltes gracies lluisa per el teu comentari, no es la primera vegada que venen a Menorca els gegants d'Ulldecona, es molt polit veure ballar a tants de gegants junts de pobles diferents.
salutacions i fins un altre

Anónimo dijo...

ola jo soc n´Ignasi es fiet de sa primera foto que esta devora es geganto a la dreta jo sempre ajud a sa colla de geganters i grallers d´escastell sempre ajut per sant jaume a montar en jaume i na Roser es dia:1 de maig mu vaig pasar molt b amb en ``xec´´ saltre dia vam anar a sant lluis i vaig a judar a desmuntar es geganto en ``xec´´ i ma va agradar molt desmuntatlo sempre ajut i anguany mu pasare molt be amb en ``xec´´ per ses festes de sant jaume i per tots es pobles de Menorca lluc garriga ests es Millor tamborista ma agrada molt com toques jejeje moisesvalera gracies! per tot lu k fas per sa colla jo tambe tenc un blog es: www.gegantsescastell.blogspot.com ok deixa comentaris!! abam que ta sembla jejeje adew!!

Seguidores